Můj pohled na Husky

Můj pohled na Husky


V tomto článku se nebudu moc zabývat obecným popisem plemene, který najdete kdekoliv na internetu ale naopak se tuto rasu pokusím popsat podle vlastních slov a zkušeností.
Husky byli vyšlechtěni především pro tah. Mají své využití na expedičních výpravách nebo ve sportu. Tahání je stále nejčastější náplní práce těchto psů a naprostá většina z nich je šťastná a šílí touhou něco tahat. Ale jací jsou tito psy mimo tahání ?
Husky mě okouzlili především tím,že jsou velmi nabití pozitivitou. Pamatuji si naprosto živě když jsem si vezla domu prvního huskyho, byl to jeden z nejkrásnějších zážitků v životě. To štěně v sobě mělo tolik lásky a radosti, že to jde těžko popsat. Kdykoliv jsem měla špatnou náladu, tak jejich přítomnost ji dokázala rázem spravit nebo alespoň o dost zlepšit. Přestože jsou to psi velmi svobodomyslní, svéhlaví a dá se říct nezávislí, tak jsou k člověku velmi oddaní a milují lidskou společnost. Pokud navážete s huskym skutečný vztah, a ten a ten navážete jen tehdy, když si toho psa pustíte do života a on se stane jeho neodmyslitelnou součástí,získáte neocenitelně věrného přítele na kterého se můžete vždy spolehnout. Jejich přirozená povaha je velmi přátelská , veselá a upřímná, zažijete s nimi spoustu příjemného i mimo aktivní pohyb nebo tah.
Husky, kteří tráví hodně času s člověkem jsou skvělí společníci do nepohody. Díky této jejich povaze jsou vhodní k dětem a dobře vychovaný husky se hodí i jako skvělý cannisterapeutický pes. Jsou vyjímečně chytří a dokážou se naučit nejrůznější obtížné povely ale pouze v případě, že jim dáte dostatečnou motivaci a dbáte na důslednost výcviku. Rozhodně nedoporučuji pouštět je na volno. Husky by měl být vždy na vodítku nebo na stopovačce. Existují vyjímky, kteří se naučili tak důsledné poslušnosti, že je lze pouštět na volno, to ale znamená, že majitel zvládnul stoprocetní přivolání a odvolání od zvěře, protože jsou to přirození lovci. Nám se toto povedlo u našeho lídra Aki. Takový výcvik huskyho ale vyžaduje mnoho trpělivosti, času a trénink přivolání v rušném prostředí. Lze ale dosáhnout toho , aby husky na vodítku zvěř ignoroval. Toho doáshene tak, že budete psa často vysvatovat setkání například s kočkou (Pes musí být vždy pevně na vodítku ) a používáte povel ,,Nesmíš" , to samé při setkaní se srnami nebo zajíci. Částečná nebo úplná ignorace zvěře se vám bude hodit i při jizdě na kole se psem, protože se vás nebude snažit hned strhnout z kola.
Husky je vhodný jako pes do rodiny ale pouze v případě,kdy bude jejím plnohodnotným členem. To znamená ,že pes by měl být co nejvíce v kontaktu z rodinou. Lidé kteří si ho pořídí ,by měli být dobře obeznámeni s plemenem, měla by to být aktivní rodina která chodí na dlouhé výlety, procházky, jezdí na kole apod. Určitě to není pes kterého můžete mít celý den zavřeného v kotci nebo puštěného na zahradě. Ikdyž ho nebudete mít do tahu tak potřebuje svoje zaměstnání a aktivity které ho budou bavit. Huskyho si pořizujte pouze z oveřených chovatelských stanic a chovatel vám bude po celou jeho výchovy a výcviku k dispozici s odbornými radami, prověřené letitými zkušenostmi.
Dále je třeba nezapomínat na fakt, že milují společnost jiných psů, především ostatních husky. Proto je idelní ,aby byli vždy minimálně dva. Často se používají i jako pomocníci při socializaci jiných psů a to díky své vyrovanné povaze, klidu a vstřícnosti, kterou dokážou přenést na bojácného nebo nervozního psa.
I dospělí a starší psi se ve smečce občas chovají malá štěnata, která skotačí ve sněhu, hrají se, honí se vzájemně a nebo se k sobě rádi tulí při odpočinku. Smečka huskyů má svou hierarchii, každý pes ví kde má své místo a dobře zná svou roli ve smečce. Ne vždy je lídr automaticky i vůdce smečky. Lídr je pes, který vám povede spřežení, poslouchá povely, zatáčí atd. Je to pes, kterého si vyberete vy jako jezdec, na kterého se můžete plně spolehnout v terénu. Vůdce smečky ale může být klidně jiný pes, to už závisí na tom,jaké jsou vztahy ve smečce.
Husky a tahání. Většina těchto psů milují něco tahat a běhat, mají to prostě v genech. Každé štěně co přijde do smečky, se těší až bude moct vyjet s osatními. Mushing ,neboli jízda se spřežením rozhodně není pro tyto psy týrání, právě naopak, je to pro ně naprosto přirozená činnost, kterou dělají prakticky automaticky. Když se husky zapřahají jsou v takové euforii jak jsou naětšení, že v tu chvíli nevidí ani neslyší a nemůžou se dočkat až vyjedou a poběží a potáhnou saně nebo káru. Skáčou , vyjou , štěkají, pískají někdy až hystericky řvou, jak se nemohou dočkat startu. Jak vyběhnou dávají do toho všechno a je na nich vidět že v tu chvíli jsou prostě nejšťasnější , po nějaké vzdálenosti se hlasité a energické řádění uklidní, ale psi stále jedou svým tempem a užívají si jízdu. Při navrátu domů, kdy jsou spokojeně unavení se stočí do sklubíček a odpočívají ale stačilo by zacinkat postrojema a hned budou všichni na nohou a nadšení do startu je tu znova. Z toho důvodu je třeba sledovat kondici psů, dobře určiovat tempo vzdálenosti a pauzy, aby se nestalo, že psa uženete, málokdy to dají sami najevo. Kromě jízdy s větším spřením se dá samozřejmě jezdit i s jedním nebo dvěma psy. V takovém případě se zapřahají před kolo nebo koloběžku. Naše smečka je vedena tak, že s nimi jezdíme, protože je pořád činnost která je všechny nejvíc naplňuje ale zaroveň s našimi psy žijeme a trávíme s nimi většinu volného času i mimo zapřahání. To nám dalo možnost poznat jejich úžasné povahy a pozorovat jejich vzájemné vztahy ve smečce.
Dá se říct, že tito psi mi změnili život od základu. Pokud mám porovnat sebe před haskounama a teď, tak je to poravdu obrovský rozdíl, jak v životním stylu tak i způsobu myšlení. Musím se přiznat, že hasouni mi dali teprve ten správný životní směr.

Autor: Pavlína Trnková

SnowHearts/ Husky team- Ústí nad Orlicí / Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky